Make your own free website on Tripod.com

Enkle ting som du kan gjøre for å organisere din personlige økonomi

Det å lære å ta vare på din personlige økonomi på en fornuftig måte kan bety forskjellen mellom å leve økonomisk sunt og trygt, og det å endte opp konkurs eller alvorlig i gjeld. Det er nødvendigvis ikke lett å lære seg å styre sin egen økonomi på rett måte, men det er noe du bør, eller rettere sagt må gjøre.

Hvis du finner deg selv tilbringer for mye tid og penger på forbrukernettsteder som eBay, Amazon, eller andre nettsider, fjern dem enkelt og greit fra dine bokmerker i din nettleser. Når du har fjernet denne raske tilgangen til disse nettstedene bør du tenke over om du virkelig trenger det du går dit for å kjøpe, eller om du bare kjeder deg og derfor surfer rundt på nettet og gjør innkjøp.

Lag et budsjett som prioriterer hva du bruker pengene dine på, med regninger og andre nødvendigheter som mat, hus og strøm på toppen av lista. Hvis du trenger å erstatte en større gjenstand som for eksempel en seng eller en kommode, bør du spare opp til dette over flere måneder. Ikke ta opp et forbrukslån med en gang, hvis det ikke er tvingende nødvendig. Er du helt skrapa økonomisk og kjøleskapet ryker, kan du selvsagt ta opp et forbrukslån. Sørg da bare for å finne beste forbrukslån og sats på å betale tilbake dette lånet før andre lån. Deretter bør du bygge opp en sparekonto med en del penger som et buffer for å ikke ende opp i den samme situasjonen en gang til. Det er ikke nødvendig å repetere historien eller å gjøre samme feil som andre har gjort før deg.

Hvis du er ute etter å spare penger på strømregningen bør du vurdere å gjøre noen endringer i huset ditt for å gjøre det mer energiøkonomisk. Det er en rekke tiltak som kan være med på å hjelpe deg til å spare strøm, iallefall over tid. Mange hus er for dårlig isolert, og det kan da være mye å spare på strøm ved å etterisolere huset. Dette kan selvsagt bli en stor prosess, men det kan også være enkle måter å rette opp dette på. Noen hus har for eksempel dårlig isolering "mellom" hus og et trekkfullt loft, og her kan du kanskje enkelt bare legge glava isolering på gulvet på loftet og på den måten oppnå en bedre isolering og en strømbesparelse.

Det er også fornuftig å gjøre andre enøk tiltak for å spare strøm. Det er faktisk mange små tiltake de fleste kan gjøre som vil hjelpe en med å kutte i strømforbruket. Det er ikke nødvendigvis mye å spare på alle disse tiltakene, men det kan bli store besparelser over tid hvis en gjennomfører flere tiltak. Du kan finne ut hvilke tiltak du eventuelt kan utføre ved å besøke enøk.

Du kan spare mye penger hver måned ved å drikke mer vann fra springen og mindre flaskevann og brus. Selvfølgelig vet alle at vann er sunt for deg, men det er likevel mange som heller drikker brus som tørstedrikk. Vann er dessuten også gratis, iallefall etter at du alikevel har betalt vannregningen. Det betyr at du kan spare mye penger ved å drikke vann istedenfor å drikke brus. Du vil dessuten oppnå en helseeffekt som bonus for at du har kuttet ut ditt brusforbruk.

En fornuftig økonomisk styring av din personlige økonomi kan altså redde deg fra høy gjeld og potensiell økonomisk ruin. Mange går innimellom igjennom vansklige økonomiske tider, men med en god styring og kontroll på den personlige økonomien, er det mulig å komme ut av dette uføret.